Discutam deunăzi cu un bun amic despre sonata Trilul Diavolului a lui Giuseppe Tartini, pe care v-o recomand s-o ascultaţi în interpretarea lui Serghei Krylov. Pornind de la această discuţie, am ajuns la istoria turbulentă a peninsulei Istria, care şi-a lăsat amprenta şi asupra bucătăriei slovene; bucătărie în care se reflectă fidel şi se împletesc diferite tradiţii de la cele ale imperiului roman, ale statului feudal german, până la influenţă puternică pe care a exercitat-o în secolul al VII-lea populaţia slavă. Desigur, cel mai important impact asupra gastronomiei zonei îl are bucătăria veneţiană (autoritate care a durat aproape 5 secole, până în anul 1797), extrem de creativă şi diversificată. Nimic neobişnuit pentru un stat bogat cu o flotă puternică şi cu relaţii comerciale în întreaga lume: de la Europa de Nord, până la Extremul Orient.
Cel mai cunoscut fel de mâncare, adânc înrădăcinat în tradiţiile culinare din regiune, este maneštra. Baza maneštrei sunt cartofii fierţi şi fasolea, la care se adaugă legume sezoniere care conferă un nume distinct: maneštra od bobići (cu porumb), jačmika od (cu orz), slanca od sau slanutka (cu năut), koromača od (cu fenicul ori ceapă) etc. Când se adaugă varză murată şi/sau gulie, ea devine jota, un fel de mancare tipic de iarnă, pe care vi-l recomand astăzi.
O caracteristică unică a maneštra este pešt. Pešt este făcută din carne de pasăre şi slănină cu usturoi şi pătrunjel, tocate pentru a forma o pastă. Aceasta se adaugă la supă de la bun început, astfel încât slănina să fie bine făcută.
Să ne oprim însă la jota:
300 g fasole fiartă
3 cartofi tăiaţi cubuleţe
500g varză acră
300 g gulie
100 g slănină tăiată cubuleţe
1 ceapă tăiată mărunt
2 linguri de făină
2 căţei de usturoi zdrobiţi
1 frunză de dafin
100 g şuncă afumată
100 g smântână
sare, piper
Preparare
Ceapa şi făina se călesc uşor în slănina topită apoi se sting cu apă şi se adaugă fasolea, varza şi gulia. Se adaugă usturoiul, dafinul, şunca afumată, se potriveşte de sare şi piper şi se lasă la fiert. După ce este gata supa, se adaugă smântâna.
This entry was posted
on joi, 4 martie 2010
at 16:22
and is filed under
cartofi,
ciorbe,
slovenă,
varză
. You can follow any responses to this entry through the
comments feed
.
Bucătării
- franţuzească (8)
- grecească (1)
- indiană (1)
- italiană (5)
- românească (8)
- spaniolă (2)
- tunisiană (1)
Reţete
- aperitive
- bere neagră
- brânză
- cartofi
- caşcaval
- căpşuni
- ciorbe
- ciuperci
- conopidă
- desert
- fasole
- feniculi
- ficat
- kiwi
- legume
- lichioruri
- marinate
- mămăligă
- mâncăruri de post
- miere
- nucă
- ouă
- parmezan
- paste
- pere
- peşte
- porc
- scorţişoară
- smântână
- sosuri
- spanac
- varză
- vânat
- vin alb
- vin roşu
- vişine
- vită
- zahăr
- zmeură
Recomandări
Miclescu's Cuisine on Facebook
Arhivă blog
-
▼
2010
(36)
-
▼
martie
(21)
- Fasole verde cu şuncă
- Fasole Dhansak
- Scrumbie cu ciuperci şi porumb
- Sos alb
- Piure de conopidă
- Sos de lămâie
- Tiramisu de căpşuni cu petale de trandafiri
- Pateuri cu roşii şi caşcaval
- Sfat: Sos pentru vânat
- Gulii umplute
- Ruladă de spanac cu fructe de mare şi orez
- Ruladă de spanac cu şuncă
- Guguluf moldovenesc
- Mămăligă cu şuncă afumată la cuptor
- Lichior de bere
- Ouă cu hrean
- Tartă de mac şi brânză
- Lichior de zmeură
- Sfat: Soluţie zaharoasă
- Supă de varză acră şi gulii (Jota)
- Porc cu portocale şi scorţişoară
-
▼
martie
(21)