Tiramisu de căpşuni cu petale de trandafiri

Posted in , , ,

Nici până astăzi nu s-a clarificat care este originea acestui desert acum la modă, datorită faptului că mai multe regiuni ale Italiei, cum ar fi: Veneţia, Lombardia, Piemonte ori Toscana, îşi dispută paternitatea acestei prăjituri. Şi cum orice este legat de istorie are şi o legendă, tiramisu este deseori asociat ori cu ducele Cosimo al III-lea de Medici (1670-1723), ori cu primul ministru Camillo Benso, conte de Cavour (1810-1861).
În trecut, tiramisu, care s-ar putea traduce prin „ridică-mă” – probabil o aluzie la curtezanele veneţiene care, se spune, obişnuiau să pregătească amanţilor acest desert – se mai numea şi supa ducelui sau bagatelă toscană, ceea ce te duce cu gândul la faimoasa Catedrală din Siena a cărei faţadă a fost lucrată de către Giovanni Pisano în dulcele stil... gotic toscan cu aproape 4 secole înaintea apariţiei desertului despre care vorbim astăzi.
Aşadar, dincolo de legendele sale, tiramisu este de fapt un desert italian pe care îl putem găsi în toate meniurile restaurantelor din întrega lume. Deşi reţeta originală cuprinde doar ingredientele: biscuiţi de şampanie, ouă, zahăr, brânză mascarpone, pudră de cacao, miere şi apă carbogazoasă, astăzi putem găsi zeci, dacă nu sute, de reţete tiramisu, care mai de care mai gustoase.
Pentru ceea ce vă propun astăzi, ne-ar trebui:
  • 3 albuşuri
  • 6 gălbenuşuri
  • 150 g zahăr pudră
  • 80 g făină
  • 125 g brânză mascarpone
  • 200 ml smântână
  • 100 g căpşuni congelate
  • 1/2 pahar de apă
  • 6 petale de trandafir
Prepararea biscuiţilor
1. Se bat albuşurile spumă, apoi se adaugă treptat 80 grame de zahăr.
2. Se amestecă bine până devine fermă.
3. Se adaugă 3 gălbenuşuri şi făina şi se amestecă uşor.
4. Se întinde aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se introduce în cuptorul preîncălzit timp de 10-12 minute.
Prepararea cremei
1. Se bat 3 gălbenuşuri cu 50 g zahăr până se albeşte, apoi se adaugă brânza şi se amestecă uşor
2. Se pune la rece.
Preparare tiramisu
1. Căpşunile, apa şi restul zahărului se amestecă la mixer până se obţine o cremă.
2. Cu ajutorul unui pahar, se taie biscuiţii.
3. Se pune crema de căpşuni pe fundul unui pahar apoi un biscuite şi crema de tiramisu.
4. Se mai pune un strat de cremă de căpşuni, un biscute şi se încheie cu un strat de cremă de tiramisu. Apoi se pune la rece.
5. Se decorează fiecare pahar cu câte o petală de trandafir.

This entry was posted on marți, 16 martie 2010 at 14:33 and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 comentarii

Trimiteți un comentariu

Aukro.ro