Lichior de zmeură

Posted in ,

Deşi zmeura este destul de răspândită, lichiorul de zmeură aproape lipseşte din comerţ. De aceea vă propun o reţetă delicioasă cu ajutorul căreia să vă surptindeţi invitaţii Dvoastră, fie că-l serviţi înaintea cinei, fie că stropiţi cu el ingheţata de la desert ori salata de fructe.
Pentru a pregăti extractul de zmeură, se folosesc 500 g de fructe coapte şi cât se poate de aromate şi 300 ml de alcool. Fructele mucegăite sau viermănoase se vor elimina, iar în locul alcoolului se poate folosi votcă de minim 45 de grade. După ce pasăm fructele (nu se folosesc ustensile din metal pentru că sucul oxidează şi îşi pierde aroma) şi le amestecăm cu alcoolul le păstrăm într-un recipient închis timp de 3 săptămâni, timp în care le vom amesteca zilnic.
După macerare, filtrăm cu ajutorul unei pânze de tifon, iar resturile le presăm cu mâna şi le amestecăm apoi cu apă pentru a le filtra din nou până când extractul va fi de 500 ml.
Pentru a produce un litru de lichior de zmeură de aprox. 25% vol., ne trebuie:
  • 500 ml extract de zmeură;
  • 100 ml rom (a se folosi rom de o calitate superioară);
  • 250 ml soluţie zaharoasă;
  • apă până la un litru.
Unele reţete recomandă folosirea a unui vârf de linguriţă de zahăr vanilat sau sucul unei jumătăţi de lămâie. După lipezire, care poate dura 2-3 săptămâni, se face filtrarea finală cu ajutorul hârtiei pentru filtrul de cafea.

This entry was posted on luni, 8 martie 2010 at 14:06 and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 comentarii

Trimiteți un comentariu

Aukro.ro