Harissa

Posted in , ,

  • 10-12 ardei iuţi roşii uscaţi
  • 3 căţei de usturoi
  • 1/2 linguriţă de sare
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 linguriţă coriandru măcinat
  • 2 linguriţe seminţe de chimen măcinate

De multe ori considerat a fi nativ din Tunisia, harissa este un ingredient comun pentru bucătăria din Maroc, Algeria şi Libia preparat din ardei iute şi condimentat cu usturoi, chimen şi coriandru.
Istoria acestui sos se împleteşte cu cea a ardeiului iute şi există multe varietăţi, însă toate au cuplu de ingrediente comune. Pentru a-i tempera iuţimea, spre exemplu, în unele zone se adaugă ardei copţi sau roşii; într-altele, zeamă de lămâie. Însă vă prezentăm varianta cât mai apropiată de cea tradiţională; un plus de neegalat pentru cuşcuş, marinate, supe, sandwich-uri, legume prajite, orez şi tăiţei, pentru carnea de pui, de vită sau peşte.

Preparare

Scufundaţi ardeii uscaţi în apă fierbinte timp de 30 de minute. După ce îi scurgeţi, scoateţi tulpina şi seminţele. Apoi amestecaţi-i într-un blender cu usturoiul pisat, sarea şi uleiul de măsline. Se adaugă mirodeniile rămase şi se amestecă pentru a forma o pastă moale. Pentru a se menţine într-o stare proaspată, turnaţi un strat subţire de ulei de măsline deasupra şi păstraţi-l la frigider într-un borcan etanş.

Marinată cu harissa: amestecaţi harissa cu iaurt simplu şi frecaţi carnea de pui, vită sau de peşte, ori legume şi lăsaţi la marinat pentru câteva ore.

This entry was posted on miercuri, 17 februarie 2010 at 23:31 and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 comentarii

Trimiteți un comentariu

Aukro.ro