Lichiorul din miere, bärenjäger, îşi are originea în împrejurimile Koenigsberg-ului din Prusia de est şi datează din secolul al XIV-lea. Se povesteşte că ţăranii din aceste zone amestecau alcoolul cu mierea pentru a putea captura urşii care le ameninţau gospodăriile. De aici vine şi denumirea de bärenjäger, care se traduce prin "capcana ursului".
Este un lichior cu un volum de alcool mai ridicat, de 30-45%. Noi vă propunem varianta de 42% vol., pe care vi-l recomandăm alături de Mazurka in C Minor Op.56 No.3 a lui Frédéric Chopin. Aşadar, pentru obţinerea unui litru de lichior de miere 42 % vol., vom folosi:
- 450 g miere
- 440 ml alcool alimentar
- apă
Preparare
Mierea diluată în 250 ml apă se încălzeşte până se dizolvă. După răcire se adaugă alcoolul alimentar şi se completează cu apă până la un litru. În cazul în care culoarea este prea deschisă, se poate colora cu zahăr ars. După ce lichiorul s-a limpezit, se filtrează prin hârtie. Pentru a grăbi procesul de limpezire, se pot adăuga 4-5 g de oxid de magneziu sau kiselgur (se pot găsi în farmacii). Pulberea aderă la impurităţi iar lichiorul se filtrează uşor putând fi păstrat, astfel, mult timp.
This entry was posted
on joi, 18 februarie 2010
at 10:48
and is filed under
lichioruri,
miere
. You can follow any responses to this entry through the
comments feed
.